Abstract:
This study aims to evaluate the influence of different annealing times on the microstructure and mechanical behaviour of C36000 brass. The specimens where heat-treated for 30 min to 480 min at 790 °C, followed by quenching in water. The microstructural and mechanical characterization was performed. The microstructural characterizations reveal that all specimens exhibit a microstructure consisting 𝛼 + 𝛽, and microporosities, as well as the presence of a well-defined edge region. With increasing annealing time, there is a logarithmic increase in both the grain size of the 𝛼 and 𝛽 phases and in the length of the edge region, evidencing a dezincification process. The mechanical characterization revealed that the samples subjected to 30 and 90 min of annealing showed a reduction in mechanical strength, while longer treatment times at 790°C resulted in an increase in mechanical strength.
Resumo:
Este estudo tem como objetivo avaliar a influência de diferentes tempos de recozimento na microestrutura e no comportamento mecânico do latão C36000. As amostras foram recozidas por 30 minutos a 480 minutos a 790 °C, seguido por resfriamento em água. Foi feita a caracterização microestrutural e mecânica. As caracterizações revelaram que as amostras apresentam uma microestrutura composta por 𝛼 + 𝛽, além de microporosidades, e a presença de uma região de borda bem definida. Com o aumento do tempo de recozimento, há um aumento tanto no tamanho de grão das fases 𝛼 e 𝛽 quanto no comprimento da região de borda, evidenciando um processo de dezinficação. A caracterização mecânica revelou que as amostras submetidas a 30 e 90 min de recozimento apresentaram uma redução na resistência mecânica, enquanto tempos de tratamento mais longos a 790°C resultaram em um aumento na resistência.
Referência:
DANNINGER, Leonardo Rodrigues; ONISHI, Mchelle Midori; RIOS, Carlos Triveño. Effects of heat treatment time on the microstrucuture and some mechanical properties of C36000BRAS. In: CONGRESSO ANUAL DA ABM, 77., 2024, São Paulo. Anais… p.223-233.
Acesso ao trabalho no site do evento: